Undvik det här för vita tänder

Flera saker i vår kost kan orsaka mörka och missfärgade tänder. En del missfärgningar kan man komma till rätta med genom att utföra en tandblekning men det finns många anledningar att se till att det inte uppstår missfärgningar till att börja med. Du kan minimera risken för att få missfärgade tänder genom att undvika att konsumera vissa saker i överflöd, och genom att följa vissa rutiner för tandblekning när du ändå äter eller dricker något som eventuellt kan orsaka fläckar. Här tittar vi på några saker du kan göra för att undvika att dina tänder missfärgas.

Välj rätt kaffe

Att kaffe kan missfärga dina tänder kommer nog inte som någon nyhet med tanke på att kaffe är i princip kolsvart till färgen och alla har sett hur spillt kaffe ser ut på till exempel en tröja. Precis som med allt annat som kan ge fläckar på tänderna så har kaffe också en annan egenskap förutom mörk färg – syra. Syran i kaffe gör att tändernas yttre skikt, emaljen, blir porös. Det gör att tänderna under en stund blir känsligare för att ta upp färg från det du äter eller dricker. För att minimera risken för detta så kan du välja ett kaffe som är mörkrostat. Mörkare rostning ger nämligen lägre nivåer av de sura ämnena (tanniner).

Gör såhär med vin

Vitt vin är ett bättre val för tänderna än rött vin. Det har inte bara med den röda färgen att göra utan också det faktum att vitt vin innehåller mindre socker. När socker börjar brytas ner i munhålan så kan det nämligen orsaka syraangrepp på tänderna som i sin tur orsakar hål. Men alla är dock inte beredda att byta ut sitt röda vin mot vitt, och för dem lyder det lite tråkiga rådet att det är bäst att dricka med måtta. Om du tillhör dem som verkligen inte vill offra ditt röda vin så kan du se till att alltid ha ett glas vatten bredvid ditt vinglas. Skölj munnen med vatten varje gång du druckit vin för att minimera tiden som tändernas emalj exponeras för syran och färgen i vinet.

Svart te

En kopp svart te har faktiskt mer tanniner i sig än en kopp kaffe. Det gör att te har en stor potential att orsaka fläckar och missfärgningar på dina tänder. Om du inte vill byta ut ditt frukost-te till en annan sort, till exempel grönt te, så kan du se till att hålla dig till en kopp och se till att skölja och borsta tänderna efter du har druckit – hur bra är belissas?